RONDALLES


PREGUNTES
-Son narracions o relats en prosa que traten de fets imaginaris, no tenen autor i te un argument, un espai i un inici i final.

-Hi ha tres grups:
rondalles meravelloses, rondalles d’animals i rondalles de costums.
1- Rondalles meravelloses: Intervenen humans amb facultats sobrenaturals i objectes màgiques.
2- Rondalles d’animals: Els protagonistes son els animals personificats.
3- Rondalles de costums: Intervenen personatges que es comporten de manera humana.

-Tenen una estructura fixa, es pel tipus de personatjes i les fórmules que els narradors utilitzen per obrir i tancar el text. La seua estructura te cinc moments: Situació inicial, conflicte , acció, resolució i situació final.

-Sol haver 7 tipus de personatges: l’heroi, el fals heroi, l’agressor, el donant de l’obgecte màgic, la víctima, i els auxiliars de l’heroi.

-Comencen amb les frases curtes com “Hi havia una vegada...” o
“Vet aquí en aquell temps que les bèsties parlaven i les persones callaven”. Aquesta última es una frase mes precissa. I de tancament parlen de fets màgics com: “Catacric, catacrac, catacrac, catacric, conte contat, conte finit."

TEXT EXPOSITIU

Les rondalles, son narracions que parlen de fets imaginaris, tenen un autor i tambè te un argument amb un espai, inici i final.

Es clasifiquen en tres grups:
Rondalles meravelloses, hi apareixen humans amb objectes magics o facultats sobrenaturals. Rondalles d’animals, els protagonistas son els animals personificats. Rondalles de costums, apareixen personatges amb un comportament humà.

Les rondalles tenen una estructura fixa, pels personatges i les formes d’obrir i tancar el text. La estructura te cinc moments: situación inicial, conflicte, acció i resoluió.

Hi ha set tipus de personatges: l’heroi, es el que resol el conflicte i el que salva a altres personatges, el fals heroi, que es fa passar per un heroi, l’agressór, es el dolent, el donant d’obgectes magics, es el venedor, la victima i els ajudants del heroi.

Les rondalles comencen amb frases curtes i es tanquen amb frases de fets mgics.

ENRIC VALOR
Va naixer a Castalla, Alcoi en 1911 i va morir en l’Horta, València en 2000. Va ser novel.lista, rondallista, caçador ecologista, patriotista, i moltes coses més.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

BIOGRAFÍA DE JAUME I